Dom > Novosti > Sadržaj

Неколико метода индустријске производње азота

Jul 11, 2020

Припрема индустријског азота се добија коришћењем ваздуха као сировине и раздвајањем кисеоника и азота. Главне методе укључују криогену методу, адсорпциону методу љуљања под притиском и методу сепарације мембране.


1. Криогена метода

Индустријска велика производња азота обично прихвата традиционалну криогену методу. Криогена метода користи ваздух као сировину. У јединици за одвајање криогеног ваздуха ваздух се криогено укапљује, а тачке врелишта кисеоника и азота користе се за исправљање и одвајање.


Као традиционална технологија одвајања ваздуха, криогена метода је већ деценијама служила људима и још увек је главни извор снабдевања азотом у индустрији моје земље ГГ # 39; Обзиром да је време индустријализације криогене методе релативно дуго, људи је релативно зрело разумеју за то, и има предности што друге методе не могу да се замене, попут велике производње гаса, високе чистоће азота производа, стабилног рада и кисеоник и аргон уз екстракцију азота. За остале гасове то је и јединствена предност криогенетике у односу на друге методе. Стога криогена метода и даље заузима доминантну позицију у великом и средњем раздвајању ваздуха.


Међутим, његов компликовани технолошки процес, високи захтеви за производњу опреме, уградњу и пуштање у погон, велика једнократна инвестиција, високи капитални трошкови изградње, велики отисак, спора производња гаса (12 ~ 24 сата), криогена метода погодна је за индустрију великих размера Производња азота, али у малој и средњој производњи азота није баш економична.


2. Метода адсорпције са њихањем под притиском

Не-криогена технологија одвајања гаса важна је грана технологије одвајања гаса под притиском (ПСА). Од краја 1960-их и почетка 1970-их, брзо се развија у иностранству. Адсорпционом азотном производњом под притиском користи се ваздух као сировина, користи се молекуларно сито угљеника као адсорбент, користи принцип адсорпције са њихањем под притиском и користи сито молекулско сито за селективно адсорпцију кисеоника и азота за раздвајање кисеоника и азота за добијање азота.


У поређењу са традиционалном производњом криогених азота, адсорпциона адсорпциона производња азота има очигледне карактеристике: адсорпција се врши на собној температури, не укључује адијабатске проблеме, процес је једноставан, опрема је једноставна за производњу, апарат је мали, а површина је мала, односно употреба готовог слободног простора, спремна за уградњу, лако отварање и заустављање, брзи старт, брза производња гаса (15 ~ 30 минута), мала потрошња енергије, ниска оперативна цена, мала инвестиција, једноставно руковање и одржавање, једноставна клизава инсталација, добра прилагодљивост уређаја, подешавање чистоће производа може се извршити према потреби. Са гледишта техничких и економских предности, адсорпција са њихањем под притиском је супериорна за криогено хлађење у јединицама за производњу азота мањим од 3000 Нм3 / х. На тржишту су генератори азота испод 1000 Нм3 / хр прилично конкурентни и то су добродошли мали и средњи корисници


3. Метода раздвајања мембране

Одвајање ваздуха од мембранског ваздуха је високотехнолошки развијен у иностранству 1980-их, који припада науци о полимерним материјалима. То је једна од десет високотехнолошких индустрија у 21. веку. Иако је технологија започела касно, брзо се развијала, а њена промоција и примена у Кини питање је последњих година.


Основни принцип одвајања мембране је да се ваздух користи као сировина за одвајање кисеоника и азота коришћењем различитих стопа пропустљивости гасова, као што су кисеоник и азот, у мембранама шупљих влакана под одређеним притиском. У поређењу са горе поменуте две методе производње азота, производња азота за раздвајање мембране има предности једноставније структуре уређаја, мање запремине, без преклопног вентила, погоднијег управљања и одржавања, брже брзине производње гаса и погодног ширења и проширења. Међутим, мембране шупљих влакана имају веће захтеве за чишћење компримованог ваздуха. Филтарски елементи мембрана су склони старењу и корозији и пропадају, па их је често тешко поправити. Нове мембране је потребно заменити. Штавише, тренутно се шупље влакнасте мембране морају увести из иностранства и скупе су.


Производња азота за одвајање мембране је погоднија за мале и средње кориснике азота којима је потребна чистоћа азота <98%, и="" има="" однос="" цене="" цена.="" међутим,="" када="" се="" захтева="" да="" чистоћа="" азота="" буде="" већа="" од="" 98%,="" његова="" цена="" је="" око="" 30%="" виша="" од="" цене="" адсорпционог="" уређаја="" под="" притиском="" исте="">


Укратко, из аспекта начина припреме, инсталације, рада, потешкоћа у одржавању, трошкова производње и употребе, ПСА генератор азота има предности малих улагања, једноставне употребе, лаког одржавања и мале потрошње енергије. Посебно је повољан за купце са малим и средњим азотом (мање од 3000Нм3 / хр).